Waarom Boksen mensen met  PTSS-klachten helpt.

Als je lijdt aan PTSS, sta je onder voortdurende stress. Tussendoor ervaar je weinig of geen ontspanning.

Die chronische stress verandert je hersenwerking. Problemen met concentreren en het kortetermijngeheugen liggen op de loer.

De veranderingen in de hersenen zijn zelfs onder de scan zichtbaar. Met name de hippocampus valt daarbij op. Dit gedeelte van je hersenen is onder andere verantwoordelijk voor informatieverwerking.

Bij langdurige stress schrompelt de hippocampus ineen. Dat gebeurt onder invloed van het stresshormoon cortisol.

Cortisol is een neurotoxische stof: het is schadelijk voor de hersenen.

Onder invloed van langdurig hoge cortisolspiegels trekken de uiteinden van zenuwcellen zich terug, waardoor ze niet meer goed functioneren. Zenuwcellen van de hippocampus sterven zelfs af.

De neerwaartse stress-spiraal.

Een slecht werkende hippocampus tast niet alleen je kortetermijngeheugen en je concentratievermogen aan. Een gezonde hippocampus remt ook je hormonale stressniveau.

Wanneer de hippocampus minder functioneert, werkt de rem op je stress dus ook minder goed. Hierdoor ontstaat een gevaarlijke neerwaartse spiraal: minder rem geeft meer stress, waardoor meer cortisol wordt aangemaakt. Dit geeft nog meer schade aan de hippocampus en levert weer meer stress en cortisol op.

De neerwaartse stress-spiraal is daarmee ingezet. 

 

Herstel door boksen.

Onze hersenen, en met name de hippocampus, zijn gelukkig in staat de geleden schade weer te herstellen. Daarvoor moet je wel de vicieuze cirkel doorbreken.

Een gezond leefpatroon helpt je daarbij. Voldoende slaap en een gevarieerd voedingspatroon zorgen voor een afname in de aanmaak van cortisol.

Stap 1 is gezet. Vervolgens zorg je voor de juiste ‘voedingsstoffen’ voor het herstel. En dat is waar de vechtsporten om de hoek komen kijken.

Boks je PTSS-klachten weg

Als je gaat boksen, vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters. Die zorgen ervoor dat je zenuwen alle signalen goed kunnen doorgeven. Voorbeelden van neurotransmitters zijn dopamine, serotonine en endorfine. 

Endorfine staat bekend als het snelst werkende anti-stresshormoon. Het kan binnen een minuut een stressreactie stilleggen.

Dopamine heeft alles te maken met motivatie en aandacht. Je humeur en gevoelens van welbehagen verbeteren onder invloed van dopamine. Ook het aandachtssysteem wordt aangezwengeld.

Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige lichaamsbeweging de opslag van dopamine in het brein verhoogt. Ook activeert beweging de productie van dopaminereceptoren in het beloningscentrum van het brein. Dit zorgt voor een bevredigend gevoel wanneer je iets hebt gepresteerd.

Met sporten verhoog je bovendien het gehalte aan serotonine. Deze stof draagt bij aan een goed humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen.

Ook neutraliseert serotonine het effect van cortisol. Je stressniveau loopt dus niet verder op.

BDNF


BDNF is de afkorting van Brain Derived Neurotrofic Factor. Deze stof speelt een cruciale rol bij de herstelprocessen in de hersenen, met name in de hippocampus.

BDNF speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van onze cognitieve vermogens, zoals geheugenfuncties en concentratievermogen. Ook herstelt BDNF de negatieve gevolgen van chronische stress en onze hersenfuncties.

BDNF is een van die essentiële stoffen die het herstel van je zenuwcellen kunnen bevorderen.

Maar hoe kom je aan die BDNF?

Een juiste bewegingsintensiteit blijkt de aanmaak van BDNF te bevorderen. Als je je hersenfuncties wil herstellen, is het dus essentieel dat je gaat én blijft bewegen.

Boksen helpt tegen PTSS-klachten, maar let op!

Lichaamsbeweging kan dus je stressniveau verlagen. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

  • Sporten waarbij je hartslag nauwelijks stijgt (zoals wandelen en fietsen) bevorderen de extra productie van BDNF en andere groeistoffen voor je hersenen helaas niet.
  • Uit onderzoek blijkt dat boksen meer BDNF-productie tot gevolg heeft dan krachttraining of High Intensity Interval Training.
  • Te vaak en te intensief sporten werkt juist averechts. Intensief sporten veroorzaakt een toename van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Die toename wil je juist voorkomen.Dit soort stresshormonen heb je al genoeg aangesproken en je wil je bijnieren niet onnodig (over)belasten. Het is dus raadzaam om je slechts matig intensief in te spannen. Ga zeker niet stevig sporten.Misschien voel je je vlak na een stevige training wel heel lekker, maar je vraagt daarmee heel veel van je lichaam. Datzelfde lichaam is juist bezig de accu weer op te laden. Het is dan niet verstandig gelijktijdig diezelfde accu ook weer leeg te trekken.Het lekkere gevoel na een zeer intensieve training komt onder andere door de hoge adrenalinespiegel in je bloed als gevolg van deze intensieve inspanning. Die werkt alleen maar stressverhogend.

Met Boksen verminder jij je PTSS-klachten

Boksen en andere vechtsporten zijn absoluut goed in te zetten als therapie, of tenminste als onderdeel van de therapie.

In tegenstelling tot medicatie heeft sporten alleen maar positieve bijwerkingen. Als je de activiteit maar op de juiste manier inzet.

Het leidt je af van negatieve gedachten, je piekergedrag neemt erdoor af en je gevoel van beheersing neemt toe, net als je eigen effectiviteitsverwachting. Bovendien ontstaat door sporten meer zelfwaarde en creëer je een positiever zelfbeeld.

Bij Rivaal weten we precies hoe we sport in kunnen zetten tijdens het nazorgtraject, waardoor jouw stress- en PTSS-klachten verminderen.


Wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons.